Snelheid verbeteringen voor je website

Het is 2015 er belangrijk dat je website snel geladen wordt. De snelheid van je website is ook een rankingsfactor geworden. Het is dus erg belangrijk dat je website snel geladen wordt.
Maar hoe zorg je er voor dat je website snel geladen wordt?

Waar letten de zoekmachine’s op?
De zoekmachine’s letten op de volgende onderdelen als het aankomt op snelheid van je website:

  • Site snelheid
  • Laad snelheid van pagina’s
  • Een schone code
  • Afbeeldingen/CSS/Scripts caching
  • Bestanden/bronnen management
  • Bezorging van content van de server
  • Hosting/server configuratie

Site snelheid

Zoekmachine’s geven een voorkeur aan website die snel geladen worden. Ook is het fijn voor de bezoeker dat een website snel geladen wordt. Bezoekers haken gauw af zodra een website traag is. Een gemiddelde bezoeker gaat er vanuit dat het laden van een website 2 seconden duurt. Na 3 seconden haakt 40% van de bezoekers al af. Bij Amazon.com is gebleken dat zij 1,6 miljard omzet mislopen als de laadtijd 1 seconde langer duurt. Om meer conversies te krijgen is dus een cruciaal punt van aandacht.

Snelheid van je website kun je hier controleren.

Schone code

Zoekmachine’s zijn alleen geïnteresseerd in de content die op je website staat. Deze kunnen zij uitlezen door je website te crawlen. Hiervoor moeten de zoekmachine’s eerst door je code heen. Hoe meer code er staat op een pagina hoe slechter de zoekmachine je website kan indexeren. Het is dus erg belangrijk om de code op te schonen, de code moet geminimaliseerd worden en de code dient foutloos zijn.

Op elke website staan .ccs bestanden en stukjes javascript. Vaak staan er meerdere CSS bestanden en meerdere Javascript bestanden op één pagina. Al deze losse bestanden dienen naar één CSS bestand en één Javascript geschreven te worden. Door alle bestanden samen te voegen tot één bestand verlaag je dus het aantal server aanvragen. Plaats alle CSS en Javascript bestanden in externe bestanden.
Het is ook belangrijk om de CSS en Javascript op de juiste plaats in de code te zetten. CSS bestanden in de head en Javascript in de bottom.

Afbeeldingen/CSS/Scripts caching

Caching houdt in dat eerdere bezoekers alle afbeeldingen, CSS bestanden en Javascripts

Bezoekers die eerder op je website zijn geweest hebben als het goed is een cache van de pagina’s die hij de vorige keer bezocht heeft. Afbeeldingen, css en scripts worden dan lokaal op de computer opgeslagen. Dit zorgt er voor dat de bezoeker deze bestanden niet nogmaals hoeft te downloaden van de website server. Scheelt dus weer tijd. Mocht dit niet voor jouw website van toepassing zijn, zorg er dan voor dat dit aan staat.

Sprite afbeeldingen

In het design van je website heb je altijd afbeeldingen die op elke pagina terug komen, zoals je logo en winkelmandje. Zo heb je waarschijnlijk rond de 10 afbeeldingen die op elke pagina terug komen. Elke afbeelding vraagt weer een server request en hoe meer server requests hoe trager de website wordt. Om het aantal server requests te verlagen is er voor deze afbeeldingen een oplossing gevonden: sprite afbeeldingen. Dit houdt in dat alle terugkerende afbeeldingen in één afbeelding staan waardoor er nog slechts één server request plaats vind. Door middel van CSS kunnen delen van deze sprite afbeelding op de juiste plaast van de website worden gezet.

De sprite afbeelding van beslist.nl Sprite afbeelding van beslist.nl

Server

Elke website draait op een server. Dat is de plek waar je website opgeslagen staat en waar bezoekers de website van downloaden. Het is dus erg belangrijk dat je een goede server hebt. Je moet vooral letten op waar de server staat. Het land waar je server staat is je doelgroep. Dat is waar zoekmachine’s van uit gaan. Controleer dus altijd waar de server staat. Het liefst nog op plaats. zit je doelgroep voor het grootste gedeelte in Amsterdam, zoek een server die in Amsterdam staat. Hoe langer de data moet reizen hoe trager je website wordt.
Ook is het belangrijk dat je een goed hosting pakket hebt. Heb je genoeg opslag ruimte? Is je bandbreedte groot genoeg? Zorg dat je bandbreedte groot genoeg is om al je traffic af te kunnen handelen.